Kronenburgersingel 2a
6511 AT  Nijmegen
024 - 348 17 67

FAQ

- Kan ik mijn bas ook laten afstellen? Hoe lang ben ik hem dan kwijt? Wat kost het? 
Antwoord: ja, een half uur tot een uur (maar je krijgt koffie ter compensatie) en het kost 30 euro bij aanschaf van nieuwe snaren, 45 euro zonder die aanschaf. Deze razendsnelle service is alleen op afspraak beschikbaar, dus bel voordat je komt!

- Kan ik bij jullie ook voor versterkerreparaties terecht? 
Antwoord: jawel. De reparateur komt elke week langs om spullen te halen of terug te brengen, meestal is je top binnen twee weken gerepareerd. De prijzen zijn bijzonder schappelijk, de reparaties uitstekend en met garantie tenzij anders vermeld.

- Wat moet ik aan onderhoud doen van mijn bas? 
Antwoord: bassen met een rosewood toets vinden het fijn als de toets zo af en toe (een keer of twee per jaar is voldoende) geolied wordt. Dit kun je makkelijk zelf, maar wij doen het als we je snaren vervangen graag voor je. Verder heeft een gelakt instrument eigenlijk niet veel nodig, schoonhouden is prettig maar niet noodzakelijk. Om je bas technisch perfect te houden is het slim om na het spelen je instrument niet in de koffer of gigbag te laten zitten, want dan kan condens onstaan en roest vervelend gaan worden in je electronica. Ook voor het hout is het fijn om na het spelen te kunnen ademen.

- Doen jullie ook grotere reparaties aan bassen zoals refinishen/herfretten/fretloos maken/breuken lijmen en noem maar op?
Antwoord: jawel, ook daarvoor huren we een specialist in die waanzinnig vakwerk aflevert. Ook hier zijn de prijzen weer schappelijk (een refret vanaf 250 euro). Dit soort reparaties duurt normaalgesproken wat langer: houd rekening met een week of tien.

- Hoe vaak moeten buizen vervangen worden? 
Antwoord: rondkijken bij diverse bronnen leert ons dat een periode van drie jaar doorgaans wordt aangeraden. Dit geld voor zowel de eindtrap als de voorversterker. Voorversterkerbuisjes kun je in principe makkelijk zelf vervangen, maar enige handigheid met een schroevendraaier (en goed gereedschap!!) is dan wel een vereiste. Als je over jezelf twijfelt zou ik het niet doen. Eindbuizen moeten doorgaans afgeregeld worden en dat kan een ervaren technicus zeer waarschijnlijk beter dan je dat zelf kan.

- Hoe zit dat met die ohms ook alweer? 
Antwoord: In principe goed, hoezo? Als je twee speakers aan elkaar doorlust lijkt het alsof je ze in serie aansluit, want je sluit de ene op de andere aan. De input en output op speakers zitten echter zo aangesloten intern dat je kasten toch parallel staan. Dit betekent dat twee kasten van 8 ohm op deze manier aangesloten een impedantie van 4 ohm geven. Ook beide kasten rechtstreeks in je versterker steken levert je dit op. De uitzondering zijn stereo eindversterkers waarbij je elke kast op een aparte eindtrap kunt aansluiten en dus per kant de impedantie krijg die op je kast staat. Je kunt kasten ook in serie aansluiten, maar daarvoor zul je zelf een speciaal kabeltje moeten maken of je kasten modificeren. Ga er maar gerust van uit dat als je dat niet hebt gedaan je kasten parallel staan!
De impedantie van parallel aangesloten speakers kun je uitrekenen met de volgende formule, waarin A speaker 1 en B speaker 2 is en R de totale impedantie: 1/A + 1/B=1/R. Dus even invullen: een speaker A van 8 ohm en B van 4 ohm levert het volgende op: 1/8 + 1/4=1/2,66666. De totale impedantie is dus 2,66666 ohm. Bij parallel aansluiten is de totale impedantie dus lager dan die van elk van beide kasten! Nog een voorbeeldje: A is 4 ohm en B ook levert dit op: 1/4 + 1/4 = 1/2 waarbij de totale impedantie 2 ohm is.

- Mijn bas doet gek/bromt/kraakt/doet niks, hoe kan dat? 
Antwoord: da’s zo over de mail lastig te bepalen, misschien moet je even langskomen? Vaak is aarding een probleem, als je bas wat bromt totdat je de snaren aanraakt kun je stellen dat de aarding van je bas goed is. Het is dan goed mogelijk dat je versterker het probleem vormt, of gewoon het stopcontact niet voorzien is van randaarde. Het kan zelfs zo zijn dat het lijkt alsof je stopcontact geaard is, maar dat niet zo blijkt te wezen...’t moet niet veel gekker worden.
Actieve bassen gaan soms hele rare dingen doen als de batterij zwak wordt, er zijn gevallen bekend waarbij de bas in kwestie geheel zelfstandig oosterse toonladders ging spelen op een hoge frequentie... check de batterij dus voordat je in de stress schiet!